Projekt Gilla Söderort

 #GillaSoderort

GILLA SÖDERORT – Se och Synas på Södertörn 
Utveckling av näringsliv, idrott och kultur i Södra Storstockholm

Syftet med Gilla Söderort är att skapa möten för att få näringslivet i södra Storstockholm att växa. Det är en mötesplats för företag, idrott, kultur, politiker, tjänstemän och andra intresserade som vill skapa långsiktiga nätverk för tillväxt på Södertörn och vara med och påverka i en positiv anda.

Vill du vara med och påverka, omvärldsbevaka och skapa affärskontakter?
Kontakta mig, Eva Swede, på eva.swede (at) friochstark.se eller 0733-81 80 84. Vi 
skapar möten och workshops med olika teman, föreläsare, och presentationer av företag och organisationer och möjligheter för växande. Påverka aktivt samtidigt som du omvärldsbevakar och skapar affärskontakter. Gilla Söderort – en del av ”Se och Synas”.
Nedan följer genomförda och kommande aktiviteter.

AKTUELLT

130910

Hur utvecklar vi företag, idrott och kultur på Södertörn?


"Arenorna"Vilka tycker du är de viktigaste frågorna för att utveckla områdena företagande, idrott och kultur på Södertörn? Gilla Söderort är partipolitiskt obundet men däremot intresserad av att påverka och skapa möten. Nätverka, utbilda och utveckla  runt viktiga frågor för företagare på Södertörn. Idrott och kultursektorn är lika viktiga aktörer som kittet mellan privatliv och arbete och för att utveckla våra kreativa sidor.

Så, skriv gärna några korta förslag på vad som är viktiga frågor för dig. Jag kommer att ta med mig era svar när jag planerar för aktiviteter framöver.

Kontaktuppgifter finns under ”Om Eva”. Du kan även gå in och ”Gilla” Gilla Söderort på Facebook. Där kan du skriva kommentarer under den här frågan och även få löpande information från Gilla Söderort.


130114

Du är inbjuden till Gilla Söderorts event torsdagen den 21 februari 2013
Vision Söderort 2030
– en del av ett Stockholm i världsklass
Gilla Söderort - ÅrstafältetNu har vi en fortsättning av höstens möte då vi kartlade näringlivet i Söderort. Den här gången får vi veta hur planerna för framtiden ser ut. Inbjudan längre ner. Vi  välkomnar bland andra Jesper Ackinger från Stockholms Stadshus.

Så här presenterar sig Jesper Ackinger som är huvudtalare med ämnet – Vision Söderort 2030
”Som projektledare för Vision Söderort 2030 ansvarar jag för stadens arbete med att utveckla Söderort för att ta emot 50 000 fler invånare. Tre viktiga områden är näringslivsutveckling, tvärkommunikationer och lokal utveckling. Jag sitter i Stockholms stadshus med utsikt åt söder.”   

Även LOTS Security kommer att medverka med ”Trygg Arbetsplats
LOTS Security AB i Huddinge driver nätverket ”Trygg Arbetsplats”. – Behovet av trygga arbetsplatser finns överallt i samhället och det är arbetsgivarna som har ansvar för att erbjuda sina anställda en trygg arbetsmiljö. Beroende på verksamhet kan det vara allt från personlarmsystem till skyddskläder, sjukvårdsutrustning, säkerhetsutbildning, brand- och inbrottsskydd, TV-övervakning, hjärtstartare och halkskydd som krävs för att trygghetskravet ska vara uppfyllt. Insikten om att ”ett företag kan inte leverera allt” ligger bakom nätverket Trygg Arbetsplats från LOTS Security AB i Huddinge. Vi vill genom nätverket få många olika produkt- och tjänsteföretag att samarbeta, bl.a. genom en webbportal.

Kvällens tredje presentation sker av Edward Howard, VD på Arena Huddinge som är ett samarbetsforum finansierat av Huddinge kommun och näringslivet. Uppgiften är att utveckla Huddinge till en stark näringslivskommun samt att öka kunskapen om Huddinge som en viktig del av Stockholm. Arena Huddinge bidrar till näringslivsutveckling som präglas av god dialog, gott företagsklimat, samt en fortsatt stark position av ung företagsamhet.

Enskede Värdshus torsdagen den 21 februari
17:30 Öppnar vi dörrarna – Skapa nya kontakter eller underhåll dina tidigare. Kom ihåg visitkort.
18:10 Kvällens program
–         Vision Söderort 2030 – Hur ser planen ut för att Södertörn ska utvecklas?
Jesper Ackinger från Stockholms Stadshus presenterar Vision Söderort, vad söderortskommunerna gemensamt gör för att få framförallt näringslivet i Södertörn att växa.
–         Arena Huddinge – Samarbete mellan företag och kommun främjar näringslivet
Vd Edward Howard presnterar Arena Huddinge
–         Trygga Arbetsplatser
LOTS Security AB presenterar sin lösning på hur vi får tryggare arbetsplatser.
–         Miniworkshop
Önskemål, synpunkter och idéer om utveckling i Vision Söderorts anda.
–         Sammanfattning och slutsatser

19:30 Mat och mingel med mening och mål.
Passa på att Se och Synas – omvärldsspana, fråga andra vad de gör, marknadsför, påverka och utvecklas.

Adress och anmälan

Anmälan och betalning sker genom att du följer länken. Kvitto erhålls vid betalning som sker via nätet.
Mingel, buffé och föredrag, 250 kr inklusive moms. Begränsat antal platser.
Enskede Värdshus, Bägersta Byväg 1, korsningen Sockenvägen.

Inbjudan som pdf

Välkommen!

Önskar kvällens värd Eva Swede, Projekt Gilla Söderort

 

130108
Nätverksmöte – Gilla Söderort – snart är det dags igen

Snart kommer en inbjudan till nästa nätverksmöte med Gilla Söderort som kommer att vara torsdagen den 21:a februari kl 18:00-21:00. Information kommer inom kort.

121024
Snart nytt möte med Gilla Söderort – den 21 november

Håll ögonen öppna! Den 21 november kommer vi ha ett nytt möte med Gilla Söderort. Jesper Ackinger från Stockholms stadshus kommer och berättar om Vision Söderort, komunövergripande samarbete för utveckling av Södertörn fram till år 2030. Betoningen kommer att ligga på utvecklingen av näringslivet. Reservera kl 18:00 redan nu, inbjudan och fullständigt program och samtliga medverkande kommer i helgen. Ta chansen att vara påverka och vara delaktig.

Välkommen önskar Eva

Mötet skjuts upp till slutet av januari/början av februari.

Läs mer:
Hjälp mig att sprida informationen!

121003
Stockholms stad  uppmärksammar Gilla Söderort 

Idag uppmärksammar Jesper Ackinger Gilla Söderort på bloggen Söderortsvisionen. Härligt att vi gör skillnad!
Söderortsvisionen 

121002
Artikel om Gilla Söderort i Affärstidningen

Läs mer om Gilla Söderorts möte på Sidan 1 och 6 i Affärstidningen.
Affärstidningen 2012/8 Gilla Söderort

121001
Sammanfattning av Gilla Söderort på Enskede Värdshus 120920
– Hur ser företagandet ut i Söderort och hur kan vi utveckla det?

Här en sammanfattning av vad som presenterades och sas av medverkande i Gilla Söderort den 20 september. Det påminner oss om vad vi har gjort, vad vi gör just nu och vad vi vill göra i framtiden!

Sammanfattning
Söderort och Huddinge har tillsammans en ”brist” på flera tusen företag om man jämför andelen befolkningen i området med andelen företag.
Statistiken visar enligt Företagarnas siffror att vi idag har ca 38 500 företag söder om Södermalm och i Huddinge tillsammans, ca 15 % av länets företag. Området har 20,5 % av befolkningen i länet. Skulle vi ha 20,5 % av länets 250 000 företag så skulle vi ha ca 13 000 företag till, totalt 51 300! Min slutsats är att vi har en stor brist på företag. Det är med andra ord viktigt att se till att näringslivsklimatet söder om stan ligger ordentligt i fokus framöver och att samla krafterna.

Vad kan vi göra för att främja näringslivet i Söderort?
Det kom många förslag från mötesdeltagarna. Några av dem är att se till att inventera lokaler och vilka behov som finns. Det är brist på kreativa miljöer och kontorshotell. Bra lokaler skapar bra kommunikation.

Vi har ett gott självförtroende som företagare, men behöver skapa nätverk och samarbeten med andra verksamheter. Vi behöver ha fokus på att se och höras. Kan vi samla företagare söder om stan i ett stormöte, kanske skapa ett näringslivsråd i Söderort? Det behövs även många små företagarnätverk. Titta även på förebilder och på goda exempel. Även norr om stan.

Bland hindren nämndes dåliga kommunikationer, att Huddingevägen är för smal, en propp söderut och att vi har brist på närhet till flygplatser.

Möjligheterna var att vi är en stor befolkning och kan dra nytta av varandra. Det finns förtrupper inom olika näringar som börjar samlas söder om stan, t. ex vid Telefonplan inom media och kultur och vi kan dra fördel av såna kluster och aktivt skapa fler.

Samarbeten
Vi presenterade ett exempel på företag som samarbetar i Söderort, Fri och Stark och Trygg Jurist. www.friochstark.se och www.trygg-jurist.se.
Vi presenterade även möjligheten för företagare att utveckla sig och nätverka i Söderort via Arena Huddinge. Läs gärna mer och anmäl er på nedansående länkar senast den 15 oktober, gärna tidigare:

Att växa som småföretagare i södra Stockholm
Inbjudan och anmälan till småföretagarprogram -pdf

Vi avslutade kvällen med möjlighet att sluta nya kontakter samtidigt som vi åt en god buffé på Enskede värdshus.

Jag ser fram mot att fortsätta denna verksamhet och återkommer till er som deltog eller har visat intresse inom kort. Om någon mer är intresserad – hör av er till mig på eva.swede(at)friochstark.se.

Nästa tema är vad som faktiskt görs idag i Söderort för att främja näringsliv och hur vi kan påverka det. Tack alla som bidrog, mer kommer ni framöver att kunna läsa på den här bloggen. 
Hälsar Eva.

Länk till en mer detaljerad genomgång 120920
Länk till Företagarnas rapport 120920

120919
Se och Synas ”Gilla Söderort” på Enskede Värdshus
Jag ser fram mot mötet på Enskede Värdshus i morgon och hoppas alla får en givande kväll.
Väkomna önskar Eva

120827
Välkommen till

Enskede Värdshus torsdagen den 20 september kl. 17:30 (mingel), 18:15 börjar programmet.
Kvällens tema: – Hur kan vi utveckla företagandet i Söderort?

Nätverka, skapa nya kontakter eller underhåll dina tidigare. Var med och tyck till om hur vi ska utveckla Södertörn.Hur ska vi skapa ett rikt näringsliv i södra Storstockholm?Hur minskar vi ner restiderna och skapar fler attraktiva arbetsplatser söder om stan?
Kvällens tema företagandets förutsättningar och behov samt praktiska exempel och förebilder på företagande i Söderort.
Vi har Enskede värdshus Glashus för oss själva och efter programmet äter vi buffé och skapar kontakter. För hela programmet – Se inbjudan i bilagan.

Bjud gärna in andra som kan vara intresserade!
Inbjudan GillaSöderort 120920

Välkommen!

Kommentarer (3)

 • Se och Synas | Fri och Stark

  |

  […] för att få södra Storstockholm att växa. Läs mer om hur projektet fortlöper i min blogg. Du […]

  Svara

 • Gilla Söderort | Hållbara Hökarängen

  |

  […] Gilla Söderort är en återkommande mötesplats för företag, idrott, kultur, politiker, tjänstemän och andra intresserade. De bjuder in till möte på Enskede Värdshus den 21 nov. Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like this. Det här inlägget postades i Hökarängen och har märkts med etiketterna Ewa Swede, Gilla Söderort. Bokmärk permalänken. ← Hökarängsarkivet har öppet hus på Arkivens dag […]

  Svara

 • Småföretagare pratar Vision Söderort | Söderortsvisionen

  |

  […] Den 20 september tog en grupp småföretagare tillsammans med Företagarna Stockholm initiativ till ett företagsnätverk i Söderort som kallas för Gilla Söderort. Deras kartläggning och stadens visionsarbete pekar på samma sak, det finns för få företag och arbetsplatser i förhållande till befolkningen på södra sidan, både i Huddinge och i Stockholm. Söder om Södermalm, Söderort och Huddinge, har 20,5 procent av befolkningen i länet, men 15 procent av företagen. 95 procent av företagen har färre än 10 anställda. Läs mer om mötet på Eva Swedes blogg här. […]

  Svara

Lämna en kommentar