Jag tittade på alla duktiga idrottare under vinter-OS. Hur hittar de sin motivation att träna dag ut och dag?
– Du bär på dina egna svar, skrev jag förra gången. De gör även de, och många har tagit stöd av mentorer, mentala tränare respektive coacher för att hitta sin egen bästa väg och sin motivation till att hitta och nå realiserbara mål. Vilka förväntningar har de haft på sina stödpersoner?
Troligen samma som ni, det vill säga, väldigt olika förväntningar och behov.
Hur hittar du dina?
Vilket är ditt syfte, varför vill du ha en mentor? undrar jag.
– Fundera en stund på ditt syfte och dina mål. Vad vill du ha ut av en mentor?
Det de flesta har det gemensamma syftet att de vill utvecklas på ett eller annat sätt, och ha stöd i sin utveckling, både i processen och i hur man finner svar på frågeställningar inom olika delar av arbetet. Har du kortsiktiga och långsiktiga mål? Kanske behöver du hjälp med att formulera dem. Den som söker en mentor vet ofta ungefär vad de vill göra, men inte alltid hur de ska genomföra det.
Mentorn är ofta en erfaren person med kunskaper inom det område adepten vill utveckla hos sig själv. En bra förutsättning är att mentorn är processinriktad, en bra lyssnare och ger ett ”utifrånperspektiv”, är en guide som visar på möjliga vägar i positiv anda. Mentorn behöver hitta en balansgång mellan strukturerat arbete och att följa adeptens behov just nu, och vara lyhörd.
Några adepter söker en förebild, någon de känner till sen tidigare. Andra tycker att det är skönt med en person som känns ”neutral” som de inte träffar på i arbetslivet eller i privatlivet.
Gå vidare och lyft perspektivet till entreprenören i dig:
– Vilket är entreprenörens syfte, förväntningar och behov på att ha en mentor?
Min erfarenhet säger mig att du som entreprenör ofta är ganska ensam i ditt jobb. Du har säkert ett nätverk men kan ha ett behov att pröva din inre kompass med stöd av någon du kan lita på. Det gäller att hitta balansen mellan nätverkande och öppenhet, och att skydda och utveckla sin affärsidé. Hur ser de ömsesidiga förväntningarna ut i detta avseende? Alla relationer bygger på ett ömsesidigt förtroende för att utvecklas.
Kom ihåg att fråga mentorn om vilka förväntningar han eller hon har.
– Hur ser den ömsesidiga överenskommelsen ut i praktiken?
Här följer olika typer av mentorskap där man kan ha olika förväntningar.
- Av en professionell mentor med dokumenterad erfarenhet som du sluter ett avtal med och betalar ersättning till kan du förvänta dig att du och din process står i centrum och att era möten är effektiva och till för att ge dig energi och stödja din utveckling. Mentorn förväntas vara tränad att följa dig och din process och ge dig uppgifter som anpassas till din takt och efter dina behov. Processen är oftast formaliserad och man arbetar med tydliga mål på kort och lång sikt samt vägar för att nå dem.
- I ett mentorskap som är formaliserar inom ett ”program” sär mentorn och adepten matchas är det också adeptens agenda som står i centrum. Men även mentorn behöver känna att hon eller han har ett utbyte av mötena eftersom mentorn lägger ner mycket ideell tid. Mentorskapet pågår inom ramarna för ett program med gemensamma möten med andra mentorspar med nätverkande och avstämningar av processerna. Adepten blir matchad med en mentor och sluter en överenskommelse om ramarna för samarbetet.
- Om du som adept hittar en mentor via din arbetsplats eller via privatlivet utanför ett organiserat mentorsprogram är det vanligt att ni då möts under former som vanligtvis inte är så reglerade som i de två övre exemplen. Det kan fungera utmärkt om man är överens om syftet och ramarna för era möten.
- Adepten kan helt enkelt också se en person som sin informella mentor och lära sig mycket av en ”bra människa” som jag skrev om i min förra artikel. Det kan ofta ta lite längre tid i den individuella processen när man inte har avtalade mål och tillfällen när man träffas. Men det är ju inte bråttom alltid.
Lycka till!
(Skriven av Eva Swede, publicerad första gången i driftig.nu i april 2010)