”- Klart det vore jättebra om alla blev akademiker, men verkligheten är ju inte sådan” säger Jan Björklund enligt en artikel i DN 120917.

– Varför vore det jättebra? Björklund ger intryck av att alla borde vara akademiker.
Är inte det en övertro på teoretisk utbildning som lösning på alla våra kompetensbehov i samhället och en brist på förståelse för vad kompetens innebär? Mäts kompetens i högst antal högskolepoäng?
Tänk dig att Björklund säger: – Det vore ju jättebra om alla blev hantverkare, men verkligheten är ju inte sån. Ändras perspektivet?

Ordet kompetens är idag för många ett otydligt begrepp. Jag skulle vilja att Jan Björklund definierar ordet kompetens och vad det innebär för honom.
För mig innebär kompetens att vi för en definierad tjänst/arbetsuppgift söker rätt kombination av:

  1. Nivå på formell utbildning, till största del teoretisk kunskap inom ett specifikt område.
  2. Erfarenhet och kunskap. Praktiska och teoretiska kunskaper som vi har förvärvat genom andra utbildningar, praktik och/eller erfarenheter.
  3. Individuell kompetens, våra färdigheter, intressen och förhållningssätt för att kunna utföra arbetet. (Verbal, fokuserad, ledaregenskaper etc.)
  4. Utvecklingsvilja.
  5. Praktiska förutsättningar, t.ex. kunna resa i jobbet.

Det finns ett stort antal jobb och de kräver olika kompetenser.
Varje människa har en rad unika förutsättningar, arv och miljö som formar vår kompetens och gör att vi kan bidra med olika saker i samhället.
Det vore väl bättre om vi talade om hur vi ska utveckla olika typer av kompetenser för att möta behovet inom bristyrken nu och i framtiden än att tycka att det vore jättebra att alla blev akademiker. Var sig man passar för det eller ej? Jag skulle inte passa som t.ex. hantverkare trots att jag har akademiska studier bakom mig…

Så, jag hoppas att de korta programmen på gymnasiet är en ärlig vilja att alla ska få en möjlighet att utveckla kompetens utifrån sina egna förutsättningar här och nu, men är också rädd att vissa nödvändiga baskunskaper för ska falla bort som framförallt att läsa, skriva, räkna och grundläggande samhällskunskap i vid bemärkelse. Det är en del av basen för inlärningsprocesser och att kunna utveckla kompetens inom ett område. Jag önskar mig en utbildningsminister som vill utveckla och se värdet av kompetens i dess helhet för att utveckla Sverige, varav akademisk utbildning utgör en byggsten.

Artikel DN Björklund 120917