Artikel som jag skrivit i Företagarna Stockholms tidning, Stockholms Näring 2012-3
Rätt kompetens – lika viktigt för tjänsteföretag som en bra maskin är för industriföretag

Du som är småföretagare, har du någon gång upplevt att du hamnar på en platå, eller i en återvändsgränd där det är svårt att komma vidare med utveckling av ditt företag? Det sker ständiga omvärldsförändringar som gör att vi behöver utveckla eller förändra verksamheten. Har du tänkt på att du kan hitta kompetensen du söker hos kunder och samarbetspartners?
”Att växa som småföretagare kräver rätt kompetens i alla led”
Det finns 79 000 soloföretagare enbart i Stockholms kommun, ett företag per var 11:e invånare. Det är en oerhörd potential för tillväxt. Jag vill påstå att i synnerhet småföretagare har en konkurrensfördel när det gäller att växa om vi har tillgång till rätt kompetens. Det kan tom kompensera brist på kapital. Ekonomi betyder att hushålla med (begränsade) resurser. I tjänstesamhället är rätt kompetens en av de största tillgångarna och det är sårbart för en småföretagare att inte se över sin kompetens.
Så kan småföretagen växa
Hur skapar företagaren möjligheter för tillväxt? Jag kan se olika alternativ som bör kombineras enligt företagets behov. Tillväxt sker genom att jag som är företagare:
– Kontinuerligt fortbildar mig i min egen kärnkompetens eller inom nya områden så att jag kan ta mer betalt/tjäna mer på mina tjänster, utveckla min produkt eller skapa nya produkter.
– Anställer, vilket nog är det de flesta först tänker på, och det som ofta åberopas i samhället. Då behöver jag även lära mig att vara en bra och tydlig chef.
– Utvecklar min beställarkompetens så jag blir bra på att anlita konsulter, leverantörer m.fl. med kompetenser jag behöver för att förvalta mitt företag eller utföra ett uppdrag. T.ex. redovisningsbyråer, it-tjänster och budfirmor.
– Skaffar bra samarbetspartners. Antingen i ett mer permanent samarbete eller inom vissa projekt för att få en större flexibilitet, beroende på uppdragets/verksamhetens art, till exempel konsulter med kompletterande kompetens eller ett företag som kan tillverka en produkt till ditt företag.
– Ser företagets samlade förmåga att utvecklar och förvalta idéerna på bästa sätt. För det behöver jag lära mig se och välja vad jag och företaget kan och ska göra själv och vad jag ska överlåta till andra.
Slutsats
Ekonomisk tillväxt definieras generellt som en ökning av varor och tjänster som produceras i en ekonomi. Jag ser att vi behöver vidga vår syn på hur småföretagare bidar till tillväxt. Av mitt resonemang ovan följer att det inte enbart behöver innebära att varje företag anställer fler personer.
Genom att vi anlitar fler leverantörer, konsulter och samarbetar mer kan vi skapa tillväxt genom att vara fler företag. För det behöver vi utveckla vår kompetens att nätverka, genom fysiska möten och digitalt. I uppdrag hos offentliga aktörer krävs upphandlingar som i högre mån än idag inkluderar småföretagares möjligheter att delta, men även att vi företagare i vissa fall samarbetar.
Låt oss främja mångfald i dess vidaste betydelse. Tillväxt får vi med en mångfald av företag, allt från småföretagare med snabba beslutsvägar och förmåga att samarbeta med andra till företag som anställer personal där vissa företag blir Gasellföretag. Alla behövs vi för att ersätter de traditionella storföretag där tillväxten och antalet arbetstillfällen minskar idag.
Budskap till småföretagaren
Var aktiv i fortlöpande se över din egen kompetens och din tillgång till kompetenta personer så att de kan matcha företagets mål och möta omvärldsförändringar.
Faktaruta
– Hur växer du som småföretagare?
- Kartlägg din egen kompetens och företagets övriga resurser
- Kartlägg företagets externa resurser, konsulter, leverantörer och nätverk
- Se på din affärplan och marknadsplan vilka kompetenser och resurser du behöver för att kunna utveckla ditt företag
- Skapa en kompetensförsörjningsplan för företaget och individuell utvecklingsplan Se över glappet är mellan befintlig kompetens och behovet av kompetens. Gör en kompetensförsörjningsplan för företaget som helhet och en utvecklingsplan för dig själv och anställda i företaget.
- Var en bra beställare Se till att du utvecklar din beställarkompetens så att du kan definiera vilken extern kompetens du behöver när du gör en förfrågan
Eva Swede är organisationskonsult och föreläsare och driver företagen Fri och Stark AB
Stockholms Näring 2012-3 sidan 11
(Mer om kompetens och beställarrollen kan du läsa i de två tidigare numren av Stockholms Näring 2012, finns under kategorin ”Artiklar”)