Här kommer en personlig betraktelse utan att tala för någon annan åsikt än min egen. Jag skriver för att jag vill bidra till att Huddinge Handbollklubb (HHK) fortsätter att utvecklas eftersom det ligger mig varmt om hjärtat. Jag vänder mig främst till klubbens medlemmar och familjer via våra egan kanaler men även kommunen, SISU idrottsutbildarna, Handbollförbundet och andra som är intresserade av ideellt arbete inom idrotten eftersom jag tror mycket av det jag skriver är allmängiltigt för föreningslivet och framförallt lagidrotter.

Vad är en ideell förening? 

HHK är en förening där jag har haft glädjen att vara en del av styrelsen i snart 5 år. Det finns nästan inget som är så roligt som att driva föreningsliv och ideell verksamhet i en förening när det fungerar som det är tänkt och har ett gott genomtänkt syfte. Jag vill bidra till att unga växer upp med en grund som bidrar till att de känner sig som fria individer, som har utvecklat ett inre ledarskap och som lärt sig att ingå och hitta gemensam styrka i ett team. Samtidigt som jag personligen känner en gemenskap med många föräldrar och andra som jag lärt känna i och via HHK.

Kort om klubben

Vi bedriver handbollsträning, utbildning av handbollspelare, i alla åldrar, främst barn och ungdomar. Boll och lek och Handbollsskola för de minsta från 2-3 år. På flick- respektive pojksidan har vi aktiva lag mellan 8 och 18 år. Vi har upp till 30 barn/ungdomar per grupp samt flera seniorlag i olika åldrar. Vi utbildar tränare, funktionärer och domare och har samarbetsavtal med två klubbar för att främja utvecklingen av spelare och av klubben. HHK har ca 500 medlemmar och var förra året en av Stockholms största ungdomsklubbar inom handbollen räknat på antalet lag i seriespel. Vi har en halvtidsanställd administratör och viss ersättning till ledare för seniorlagen vilket är gängse. Allt annat arbete sker ideellt. Mycket på gång men mer kan och borde göras.

När vi då säger att ”föreningen borde”… Vem är då föreningen?

I en förening förenar vi oss!

Alla medlemmar bildar tillsammans föreningen. Det innebär att även du som förälder till ett omyndigt barn eller ungdom som är medlem i HHK har en del av ansvaret att bidra till klubbens utveckling och förvaltning. Huddinge är en förening utan möjlighet att köpa in ytterligare tjänster förutom dem som ingår i vår budget idag. Ungefär så här ser det ut i de flesta handbollklubbar för barn och ungdomar i Stockholm.

Det är en stor organisation med många personer, processer och frågor som behöver kommuniceras. Jämför med ett stort företag med många timanställda, med några väsentliga skillnader. Allt bygger på viljan och glädjen i att engagera sig. Vem som helst kan i princip börja eller sluta att engagera sig över en natt. Det finns inga ekonomiska incitament. Det är en stor organisation att driva, och det gör vi, oftast med glädje, på vår fritid.

Vilka resurser behövs för att driva barn- och ungdomsverksamhet inom lagidrotten?

Just nu tror jag att det är tre stora frågor som är avgörande för många idrottsklubbar, inte bara för vår. Låt oss se det som möjligheter att ha kvar den ideella modellen för engagemang i fysisk och psykisk hälsa.

1. Engagerade, kommunicerande och utbildade tränare, domare och funktionärer som kan stötta utvecklingen av barn, ungdomar och vuxna.Kompetent ledarskap är grunden för att överhuvudtaget kunna driva en bra verksamhet. Här har klubbens styrelse ett stort ansvar tillsammans med SISU och Handbollförbundet.

2. Kommunens och näringslivets stöd till hallar och mötesplatser för att stödja ideellt arbete. I vårt fall handlar det om tillräckligt med tillgänglig tid i fullstora hallar. Hade vi dessutom en fast mötesplats och klubblokal/kontor i anslutning till hallen skulle vi få många positiva synergieffekter.

3. Sist men inte minst. Engagerade och delaktiga föräldrar och ungdomar. Personer som är engagerade i olika roller och kortare eller längre projekt i klubben, inte enbart i det ”egna” laget. Med fler engagerad kan vi också arbeta mer med att skapa resurser i form av engagemang från näringsliv och samhället i övrigt.

Invändningen är ofta att det tar för mycket tid att engagera sig och att det kostar för mycket att bygga hallar. Frågan är om vi har råd att låta bli. Vi människor behöver fysisk aktivitet, gemenskap och möten med andra barn och vuxna. Jag lägger hellre tid på att delta i aktiviteter för barn i klubben än att möta dem på något sämre ställe om de hamnar utanför gemenskapen.

Tomtecupen, ett av våra återkommande arrangemang

Många ska hyllas för sitt stora engagemang i HHK idag vilket gör att det är en fantastisk klubb.
– Men vi är inte tillräckligt många.

Vi behöver fortlöpande fylla på med engagerade personer. Ideell verksamhet har naturligt en viss genomströmning. Eftersom vi är för få brister vi ibland trots allt i det vi skulle vilja och kunna göra. Vi har många fantastiska idéer, men så länge vi inte är tillräckligt många som engagerar oss aktivt kan vi inte trolla fram nya tränare, jobba med mentorskap för unga ledare eller ha tid för förbättrad kommunikation. Vi har en bra grundstruktur och om fler bidrar till att fylla funktionerna så kommer vi att få en synergieffekt med mycket kraft.

– Vänta inte på att bli tillfrågad
– Prata med andra i klubben om vad ni kan bidra med
– Ta initiativ och prata med styrelsen, eller maila (även om du gjort det tidigare)

Du är inbjuden!

Just det här skriver mot bakgrund av att jag är
Vice ordförande i Huddinge handboll
Engagerad i Utbildningskommittén på Stockholms handbollförbund

På Huddinge Handbolls hemsida står det även ett upprop till alla klubbmedlemmar och anhöriga .
På bloggen kommer jag att följa upp med ytterligare ett inlägg, med en fördjupning av vad föreningsarbete generellt innebär och hur du som är medlem eller har barn i en idrottsklubb kan bidra i en form som passar dig själv.