Mångfald, investerare, civilsamhället och delningsekonomi.
Omvärldsbevakning inför hösten 2016, del 2.
Här fortsätter min spaning i Almedalen inför hösten 2016. Det behövs en mångfald av kompetenser, ett brett tänkande och samarbete inom i stort sett alla områden för att nå utveckling.
Den förarlösa bilen är inte långt borta. Den här väckte stor uppmärksamhet i Almedalen. (Pga för mig oförklarlig teknik är bilden uppochner på vissa plattformar… men inte alla 🙂 )
Innovation, digitalisering, disruptiva affärsidéer och företagande
- Innovation och digitalisering är hett. På de olika seminarierna i Almedalen kunde jag se exempel på många olika tekniska lösningar. Några exempel.
- I Hälsodalen (som är ett helt område med utställare och föreläsningar) demonstrerades appar, uppfinningar och idéer inom vård och hälsa.
- Det fanns ett antal platser till där uppfinningar och innovationer, framförallt inom miljöområdet, demonstrerades.
- Förarlösa bilar var mycket populärt.
- Ungdomar med sina kompisar som var söta människoliknande robotar.
- Presentationer av hur vi ska främja nya idéer. Medverkade gjorde politiker, myndigheter och privata aktörer. Exempel.
- Disruptiva affärsidéer kan beskrivas som när en aktör går in med nya affärsmodeller på etablerade marknader och tar stora marknadsandelar. Ofta genom att tänka på ett helt nytt sätt, ur ett annat perspektiv. Det vara svårt att identifiera dessa i förväg. Frågeställningen var, kan ”systemet” identifiera och fånga upp dessa omvälvande innovationer och affärsidéer och hjälpa dem ut på marknaden? (Ratio och Almi.)
- Hur befintliga företag kan främja nya idéer. Då inte bara sina egna. (Sveriges Ingenjörer.)
- Främjande av unga företagare
- Företagarna lyfte fram 15 unga företagare som var med i Almedalen och fick presentera sig och sina företag. (Företagarna)
Jämställdhet, mångfald och investeringar ger både samhällsvinster och bättre avkastning
- Jämställdhet och mångfald medför mer lönsamma verksamheter eftersom man med en diversifierad kompetens möter kunders och intressenters behov med bredare synsätt och bred kompetens.
- Med fler kvinnor som investerare i (växande och nya) företag ökar takten på ett större antal kvinnor i styrelserna.
- Idag finns det en större mångfald av investerare men trots det upplevs finansiering fortfarande som en flaskhals för framförallt idéutvecklare, uppfinnare och entreprenörer.
Delningsekonomin är en växande del av vårt samhälle
- ”Sharing is caring” Mot bakgrund av den framväxande delningsekonomin diskuterades på ett seminarium vilka de skattemässiga konsekvenserna blir, hur delningsekonomin kan spara resurser och något om vad det innebär i en konkurrenssituation gentemot etablerade företag. (Företagarna)
Civilsamhället gör mycket bra, har bra seminarier och visar på framtidens behov
- Många fler grupper, framförallt ur civilsamhället, än vad många föreställer sig är representerade i Almedalen. Bland annat Eat, Fryshuset, Tilia, Rädda barnen, Fonden för Cancerfrisk Vård och aktörer inom hälsa/ohälsa, integration, klimat m.m. Många av dessa är skickliga på att visa upp nya sätt att möta samhällets behov och komma till handling med hjälp av ideella krafter. Dessa visar på stor innovationskraft och entreprenörskap i kombination.
Ett axplock från Almedalen. En samlad reflektion inför framtiden kommer lite längre fram.