Småföretagare – specialist på att vara generalist.
En dröm för många, att få driva sitt företag. Även för mig! Att vara småföretagare är att vara specialist på att vara generalist.
Men visst finns det uppförsbackar. Vissa saker saknar jag från tiden som anställd. Då andra ansvarade för sina kompetensområden t.ex:
- Köpa datorer, skrivare, telefoner och padda med val av abonnemang och installera uppkopplingar. Installera Officepaketet, e-postprogram, bokföringsprogram, backup, säkerhetsprogram, andra typer av program och appar och förstå hur de fungerar. Installera molntjänster och få de olika hård- och mjukvarorna att ”prata” med varandra. (IT-konsulten.)
- Köpa in kontors- och förbrukningsvaror och städa kontoret. (Administrativa assistenten och städföretaget.)
- Offerter, avtalsskrivning, faktureringar, utbetalningar, bokföring, bokslut, budgetering, budgetuppföljning, löner, skatter och rapporteringar. (Ekonomer.)
- Att vara uppdaterad på olika lagrum och regelverk samt upphandlingar och upphandlingsregler. (Jurister.)
- Omvärldsbevakning, hemsida, blogg och externa kontakter. (Kommunikationsavdelning))
- Marknadsföring och försäljning. (Säljare och marknadsföringsavdelning)
(Hade jag dessutom haft anställda hade jag behövt utveckla och förstå min roll som chef, utveckla teamet, följa fysisk, organisatorisk och social arbetsmiljön, hålla medarbetarsamtal, rekrytera, göra kompetensförsörjningsplaner, kunna arbetsrätten… ja ni förstår.)
Även om jag har erfarenhet inom de flera av ovanstående områden i tidigare yrken kan det vissa dagar kännas väldigt splittrande att stödverksamheterna tar så mycket tid att jag inte tycker att jag har tillräckligt med energi att i lugn och ro utveckla min kärnverksamhet. Att jag i perioder känner det som om jag inte hinner med att planera, genomföra och följa upp min affärsidé, fortbilda mig, nätverka, sälja in, ha kontakt med kunder, vara vd…
Visst kan man köpa mycket av stödverksamheten som tjänster, men som småföretagare får jag välja noggrant vad min budget klarar av i förhållande till nyttan med att köpa en tjänst i stället för att utföra den själv. Dessutom krävs det kompetens för att beställa tjänster och avgöra vem som passar bäst för att utföra dem. Det är lätt att komma i ett moment 22 där man gör så mycket själv att kärnverksamheten blir lidande. Å andra sidan tar det även energi och pengar att köpa tjänster, speciellt om du inte är en bra beställare.
Därför behöver många småföretagare stärka sin beställarkompetens. Vi behöver inom varje område vara så pass kompetenta att vi vet vad vi behöver och vilket resultat och kvalitet vi vill ha så att vi i vår beställning, vårt inköp eller i vår upphandling kan vara trygga med att lämna över uppgiften till någon annan och ägna oss åt kärnverksamheten. Det är en roll som inte är helt olik att vara chef och lita på sin medarbetare.
Satsa på småföretagandet och bli – The boss off everything! Gör sen allt för att lära dig tillräckligt för att bli en bra beställare – för att kunna satsa på kärnverksamheten.
Lycka till önskar Eva!
Längre fram kommer jag att skriva mer om beställarrollen.