– När utvecklas din kompetens?
Förra veckan skrev jag om att det är i skarvarna vi utvecklas. Många områden har intresserat mig genom åren och jag har ägnat en god stund till att fundera över vad mina utmaningar har gjort med mig.
Det finns olika situationer när jag utvecklar min kompetens.
– Jag har lärt mig nya saker för att jag ”måste” när jag åtagit mig ett uppdrag. Det brukar gå bra efter det att jag i startfasen ägnat mig åt diverse uppskjutarbeteenden, som att städa skrivbordet, rensa mail, vattna blommor, prioritera upp saker som inte är lika bråttom… och våndor, – Vad menar uppdragsgivaren, vad vill kunden egentligen ha, hur kommunicerar jag så att åhörarna förstår? Den fasen kan bli ganska lång… Under tiden processas tankarna inom mig och sen är det i bästa fall som att öppna en kran och processen flödar när bitarna faller på plats.
– Å andra sidan. När det bara känns trögt att genomföra en ny uppgift får jag fundera på om jag verkligen ska anta den ”spännande utmaningen”. När mitt inre motstånd är tungt är jag inte rätt person för uppgiften. Det personliga priset är för högt och någon annan kan troligen göra det bättre.
Uppgifter som ”ingår i jobbet” men inte är min huvudsakliga kompetens är det lite trögare att komma igång med. Ibland väcks ett intresse som jag inte visste jag hade, men inte alltid.
Ibland uppstår ett starkt motstånd mot det jag kan väl och gjort länge. Det beror helt enkelt på att jag vuxit ifrån vissa uppgifter – de är inte utmanande och jag gör dem inte längre lika helhjärtat eller bra. Då bör jag också våga lämna dem för att ge utrymme till något nytt.
När jag i stället lockas in i något nytt av någon ”magisk kraft” det vi kallar längtan är skillnaden uppenbar. Då är jag mycket motiverad och nördig i att lära mig och förstå det nya. Jag borrar ner mig och skapar en skarpare bild, har svårt att släppa min nyfikenhet. Jag har en stark vilja att omvandla kunskap till kompetens och färdigheter.
Sen finns det vissa områden där jag är helt kass och omotiverad. De väljer jag att inte ge mig in i … eller så ber jag om hjälp.
Specialist på att vara generalist
Mitt intresse och min nyfikenhet över hur världen fungerar och hänger ihop har gjort att jag i mina uppdrag har ett hum om en hel del inom ganska många områden och till en början snarare är intresserad av sambanden än detaljerna. Jag ser ganska snabbt mönster och hur händelser, personer och organisationer påverkar varandra, eller borde kunna hitta samarbeten. Deras ömsesidiga beroende och händelsekedjor.
Därför är min styrka att jag är specialist på att vara generalist. Är snarare en strateg än en detaljmänniska även om jag kan bli väldigt petig ibland inom områden som engagerar mig lite extra. Framförallt om det gäller att respektera varandra och oss själva och se varandras unika kompetens.
Här kommer några frågor du kan fundera på under sommaren för att utveckla din framtida kompetens.
- Vart är du på väg, vilka utmaningar vill du ha?
- Vilken profil har din kompetens och hur vill du utveckla den?
- Vad vill du avsluta av det du gör idag för att ge utrymme till annat – eller dig själv?
Eva